میکروبیولوژی پزشکی
میکروبیولوژی پزشکی

میکروبیولوژی پزشکی

صمد واثقی

بینی مصنوعی: رویکردی جدید برای تشخیص باکتری‌ها


پژوهشگرانی در دانشگاه ایلینویز آمریکا، روشی سریع و ساده برای شناسایی باکتری‌هاب عفونی بر اساس یکی از مشخصات معروف آنها – یعنی بوی تعفن آنها – توسعه داده‌اند. با استفاده از مجموعه‌‌ای از رنگدانه‌های چاپ شده و ارزان که با بوهای خاص بسیاری از انواع باکتری‌ها واکنش می‌دهند، آنها قادر خواهند بود به این وسیله که نوعی انگشت‌نگاری معطر! است، عفونت‌های باکتریایی را تشخیص دهند.
برای بیش از یک قرن، از کشت‌ خون به عنوان تست استاندارد برای شناسایی عفونت‌های باکتری‌های منتقله از طریق خون استفاده می‌شود؛ اما محققان معتقدند که این آزمایش‌ها دارای موانع و محدودیت‌هایی است.
کن سوسلیک Ken Suslick استاد شیمی دانشگاه ایلینویز می‌گوید: «مشکل عمده در رابطه با کشت خون در بالین، زمان طولانی آنهاست. این آزمایش شاید بتواند طی ۷۲ ساعت مشکل را تشخیص دهد اما بیمار تا آن موقع ممکن است در اثر گندخونی (سپتی‌سمی) مرده باشد».
«رویکرد ما در مورد این مشکل بر اساس این تفکر بود که باکتری ها به عنوان یک کارخانه در مقیاس میکروسکوپی می‌یاشند که دودکش‌ آنها تحت کنترل سازمان محیط زیست قرار ندارد! تکنولوژی ما در زمینه ردیابی و تمایز بوهای شیمیایی مختلف از یکدیگر توانسته است توانایی خود را به خوبی اثبات کند و کاربرد آن در مورد باکتری‌ها چندان غیرعادی نیست».
این بینی مصنوعی مجموعه‌ای از ۳۶ رنگدانه‌ی واکنش‌دهنده است که پس از حس کردن مواد شیمیایی موجود در هوا، تغییر رنگ می‌دهند. الگوی تغییر رنگ در طول زمان، برای هر باکتری منحصر به فرد است. این مجموعه از رنگدانه‌ها، نه تنها می‌توانند طی فقط چند ساعت وجود باکتری‌ها را تأیید کنند، بلکه قادرند گونه‌ و سویه‌ی باکتری‌ها و حتی مقاومت دارویی – یک فاکتور کلیدی در تعیین رژیم درمانی- را تشخیص دهند

نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.